오늘은 한국 건축의 한 획을 그은 김수근 건축가의 타계 26주년 이네요. 마침 네이버 캐스트에서 김수근 건축가에 관한 글이 있어서 이번 포스팅에 옵립니다.


네이버 캐스트 김수근


펜실베니아 대학의 GRASP Lab의 Vijay Kumar의 재미있는 TED Talk를 보았네요. 이 영상은 이번년 TED2012에서 강연하였던 것입니다. 날라다니는 로봇에 대해서 나오는데. 미래에 건축적으로 (이미 시연도 했네요) 볼 때 많은 분야에서 이 로봇이 사용될 것 같습니다. 작은 규모이지만 영상에서 시연된 것처럼 건물안을 돌아다니면서 레이저 스캐너와 카메라로 3D도면을 만드는 장면은 신기하네요. 또한 영상에서 로봇끼리 알고리즘을 통해서 같이 협업을 하여서 청사진에 나온대로 건물을 만드는 장면도 나옵니다. 몇년안에 이런 로봇들이 실제 시공현장에서 볼 날이 있겠네요.

로봇에 관한 더 많은 영상은 이곳, 이곳에서 보실 수 있습니다.


영상을 재밌게 보셨다면 아래 손가락 클릭 부탁드립니다.(로그인 필요없어요)


For decades the  and the American Dream went hand-in-hand: a house with a yard and a white picket fence. It was the alternative to the hustle and bustle of urban living, a peaceful place to raise a family. Instead of letting the  dwindle away, resulting in unkempt ghost towns, we should begin thinking about how to retrofit the for the needs of our changing culture, reinventing Suburbia as a sustainable alternative to urban life.

For more on understanding the reality and difficulties of redesigning Suburbia check out this two part series on Saving Suburbia by Vanessa Quirk: Saving Suburbia Part I: Bursting the Bubble and Saving Suburbia Part II: Getting the Soccer Moms On Your Side.








sourced by this



Architects: Marià Castelló Martínez

Location: 
Collaborators: Marga Ferrer, Laura Tur, Carmen Martínez, Josep Castelló, Catalina Verdera, Jaume Luís, Segundo García, Pep Yern y Belén Molina
Area: 201 sqm
Completion: 2011

Photographs: Estudi Epdse

더보기


Programme

The north‐south orientation of the proposal generates a duality that was required by the programme and that the ground plan radically synthesizes: segregation of the more public activity from private life. The north side is the most exposed; it is clearly visible from kilometre 2.3 on the CamíVell de la Mola, the main approach route.

On the north side there is a small architecture studio, repeated on the south side in the form of a space of identical dimensions, designed as a small dwelling‐refuge for a couple. As well as seeking sunlight, the orientation of the refuge responds to the desire to appropriate the small wood of common and Phoenician juniper and rosemary that extends like a native garden, requiring no transformation or maintenance, and generates a high level of privacy.

Between the studio and the dwelling is a nucleus of services that separates work from private life: bookshelves, files, bath‐ room, kitchen, beds, cupboards, installations and two sliding walls to divide up the two main areas and create more intimate spaces, such as an annexed office or a guest room. This makes the house both flexible and multifunctional. The envelope containing the programme (12×12 m) extends in the two main directions, generating spaces of transition that are vital in these latitudes.

Matter


The volume is defined by an envelope of rendered thermo‐clay masonry and reinforced concrete. An extruded section represents the only part where masonry is used on the site. The other interior and exterior facings were dry assembled, using glass and iroko timber. A small setback around the edge in section creates the sensation that the building is floating over the site. This is the transition between an artificial world and the pre‐ existing organic environment.







Aerial photographer Jason Hwakes captures London's hazy skyline in both day and light. Although still under construction, The Shared appears to already dwarf most to the city. The building is designed by Renzo Piano and is slated to become the tallest in Europe, In addition, Norman Foster's infamous Gherkin, formally known as the Swiss Re Building, is instantly recognizable in nearly every frame as it is a landmark within the dense metropolis.




Bondi Penthouse / MPR Design Group

Architects: MPR Design Group
Location: Bondi, , Australia
Design Team: Kevin Ng and Brian Meyerson
Year: 2010
Area: Approximately 180 sqm
Photographs: Brett Boardman



The fundamental architectural proposition explored in this project was how do you add to a building which has its own history and place within the existing iconic environment of Campbell Parade. The design response was to place a lightweight metal clad structure onto the roof of the existing “art deco” building. This white pristine metallic cladding with its irregular jointing patterns make for a strong visual contrast to the rendered masonry building below. As a formal gesture, the project is an exercise of clear delineation between the contemporary new structure and the old building.





Generous light filled open living spaces flow onto expansive external entertaining areas with a full view of the beach and the sweep of Bondi Bay. Fire regulations restricted the amount of glazing allowed which meant a clever use of skylights, fire windows, low level glass louvres and full height glazing in central areas, ensuring filtered light throughout. External and internal lines are blurred due to the white metallic cladding with its intricate random patterning flowing into the interior wall and ceiling. Other devices such as an external horizontal blade are employed to form a daybed and create a continuous floating joinery element.

Materials & Detailing Intent:
A palette of light textured materials including wide lime washed timber floor boards, white and silver Alucobond cladding, limestone and Calacutta marble were used to create a bright and airy interior. White Alucobond cladding lines the central corridor and is offset by a colorful photographic image of the sunset by a local photographer complimented by the water feature which flows below. Joints are expressed and are used in the ceiling to integrate the LED light fittings.

A central island Calacutta marble bench top formed the centre piece of the kitchen which is otherwise understated in white with stainless steel bench top and splash backs. Materials are consistently generous with the use of monolithic limestone slabs in the bathrooms limiting the number of joints and wide timber boards are used for the interior and exterior living spaces.










국제공모전에 대한 내용 알려드릴게요. The Slant Awards Spring 2012 Competition 입니다. 이번 공모전 대상제한은 없습니다. 주제는 진행중인 도시 재건중인 한 도시를 선정하여서 설계하는 것입니다. 그러나 흥미로운 점은 선정대상 도시는 실제로 존재하지 않는 도시라네요. 선정된 도시는 오로지 이번 공모전을 위해서만 존재하는 도시이고 장소 역시 추체적인 발표는 아직 입니다. 전 세계 어디든지 존재하는 포괄적인 도시가 될 것이라고 관계자들은 전하고 있네요. 

참가자들은 자유롭게 이 도시가 위치하게 될 나라를 고르면 됩니다. 이번 공모전은 국제공모전으로 도시 계획이나 도시 설계에 관심있는 누구든지 참가할 수 있고 학생들은 적극적으로 참가를 권하고 있네요.이번 마감일은 2012년 6월 11일 입니다. 참가신청을 비롯한 자세한 사항은 이곳으로 



Weiss와 Manfredi가 디자인한 Brooklyn Botanic Garden의 New Visitor Centre가 다음주에 개장됩니다.
살아있는 지붕의 설치과정을 한 번 감상해 보세요


(video credit)

✿이 포스팅이 도움이 되었다면 Room for IDEAS(+ARCHITECTURE)를 구독하세요


인터뷰 전문

티스토리 툴바