Architects: Marià Castelló Martínez

Location: 
Collaborators: Marga Ferrer, Laura Tur, Carmen Martínez, Josep Castelló, Catalina Verdera, Jaume Luís, Segundo García, Pep Yern y Belén Molina
Area: 201 sqm
Completion: 2011

Photographs: Estudi Epdse

더보기


Programme

The north‐south orientation of the proposal generates a duality that was required by the programme and that the ground plan radically synthesizes: segregation of the more public activity from private life. The north side is the most exposed; it is clearly visible from kilometre 2.3 on the CamíVell de la Mola, the main approach route.

On the north side there is a small architecture studio, repeated on the south side in the form of a space of identical dimensions, designed as a small dwelling‐refuge for a couple. As well as seeking sunlight, the orientation of the refuge responds to the desire to appropriate the small wood of common and Phoenician juniper and rosemary that extends like a native garden, requiring no transformation or maintenance, and generates a high level of privacy.

Between the studio and the dwelling is a nucleus of services that separates work from private life: bookshelves, files, bath‐ room, kitchen, beds, cupboards, installations and two sliding walls to divide up the two main areas and create more intimate spaces, such as an annexed office or a guest room. This makes the house both flexible and multifunctional. The envelope containing the programme (12×12 m) extends in the two main directions, generating spaces of transition that are vital in these latitudes.

Matter


The volume is defined by an envelope of rendered thermo‐clay masonry and reinforced concrete. An extruded section represents the only part where masonry is used on the site. The other interior and exterior facings were dry assembled, using glass and iroko timber. A small setback around the edge in section creates the sensation that the building is floating over the site. This is the transition between an artificial world and the pre‐ existing organic environment.







Aerial photographer Jason Hwakes captures London's hazy skyline in both day and light. Although still under construction, The Shared appears to already dwarf most to the city. The building is designed by Renzo Piano and is slated to become the tallest in Europe, In addition, Norman Foster's infamous Gherkin, formally known as the Swiss Re Building, is instantly recognizable in nearly every frame as it is a landmark within the dense metropolis.

티스토리 툴바